aptulika'dan
görme biçimleri
İki Haftalık Seminer
Sanat yapıtını çoğu kez bir imaj ya da öylesine bakıp geçtiğimiz bir görsel olarak değerlendirme eğiliminde oluruz.
Baktığımız sanat yapıtlarıyla nasıl bir ilişkimiz vardır?
John Berger’ın dediği gibi, “Şeyleri görme biçimimiz bildiğimiz ya da inandığımız şeyden etkilenir.”
“Görme Biçimleri” adını verdiğim bu atölyeyle sanat yapıtını merkeze alıyor ve onun üzerinden bir çok kavramı anlatmayı, irdelemeyi hedefliyorum. Sosyoloji, tarih, felsefe, bilim hatta siyaset ve daha bir çok konuyu sanat yapıtları aracılığıyla incelemek ve yapıtı dogmatik bakışlarından sıyırmak istiyorum. Bu kimi zaman tarihsel öneme sahip bir tablo, heykel olabileceği gibi bir mimari yapı, bir fotoğraf, karikatür hatta bir reklam afişi de olabilir ama konuyu anlatmak için sunulan görsel yardımcı olarak değil özne olarak yer alacak.
Geçen ay bu tipte iki atölye çalışması yaptık bu ay Görme Biçimleri’ne bir de duyma biçimlerini katacağız.
Aptulika (Abdülkadir Elçioğlu)
18 Mayıs Cumartesi 17:00 – 20:00
ÇOCUK VE RESİM
Her çocuk iyi bir ressamdır ve kendini en iyi resimde ifade eder. Peki çocukta yetenek ne zaman keşfedilir? Eğer yetenek varsa neler yapmalı? Bu gibi sorulara cevap arayacağız ve tabi ki bunun için de sanat yapıtlarının izini sürerek yani ‘GÖRME BİÇİMLERİ’ yle.
Bir anlamda önümüzdeki sonbaharda başlayacağımız ‘Çizim Atölyesi’ için de bir hazırlık olacak bu etkinlik bu sorulara cevap arayan anne babalara hitap edeceğini düşünüyorum.
26 Mayıs Pazar 15:00 – 18:00
DUYMA BİÇİMLERİ
Bu haftaki buluşmada hem görme hem de duyma biçimleri bir arada. Bir radyo programı tadında müziklerle Türkiye ve Dünya tarihinde kısa bir gezinti yapacağız. Müziklerle birlikte sanat yapıtları (resim, heykel, fotoğraf, karikatür) gene etkinliğin temelindeki yerini alacak ama bu seferki gezintimizde tarih, sosyoloji, politika da olacak.
İki Haftalık Katılım: 120 TL. Öğrenci: 100 TL.
Tek Haftalık Katılım: 70 TL Öğrenci: 60 TL.
Kayıt & Bilgi : 0532 397 65 87 - 0532 424 49 04
Sizlere keyifli ve konforlu bir ortamda paylaşım sunabilmek adına; atölye katılımlarımıza rezervasyon zorunludur.




.jpg)
aptulika
Abdülkadir Elçioğlu ya da kullandığı takma isimlerle Aptull, Abdüllica ya da en bilineni Aptulika, 1962'de, İstanbul'da doğdu...
1987'de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü'nden mezun oldu. Daha önce amatör karikatürlerinin yayınlandığı Gırgır dergisinde 1987 yılından itibaren Grup Perişan isimli bant tipi çizmeye başladı. Aynı evde yaşayan farklı karakterlerde üç üniversiteli genci anlattığı bu bant karikatürler, genç mizah okuru tarafından çok sevildi. Metallica grubunun isminden esinlenerek attığı Aptülika imzası ve çizdiği sayfanın kenarındaki boşluğa karaladığı rock ve heavy metal müzik gruplarıyla ilgili çizimler, ilanlar, rockçı hayat tarzıyla ilgili ifadeler bir süre sonra çizdiği Grup Perişan'ın bile önüne geçerek kendisini "Metalci Gençlik"in piri haline getirdi.
1989'da Gırgır'dan ayrılıp Hıbır dergisini kuran ekiple birlikte Hıbır'da çizmeye devam etti. Mizah dergileri dışında pek çok dergide rock müzik hakkinnda yazılar yazdı, rock gruplarının tanıtımlarını yaptı, afişler ve tişörtler çizdi. 1998'de Hıbır'ın devamı olan HBR Maymun dergisi de kapandıktan sonra Cumhuriyet gazetesinin mizah eki olan Dinazor dergisini kuran ekipte bulundu.
Grup Perişan, 1996 yılında 4M Yayıncılık tarafından albüm olarak yayınlandı.
Ahmet Ümit'in "Davulcu Davut'u Kim Öldürdü" öyküsü Aptulika'nın çizgileriyle çizgi roman haline geldi. Ahmet Ümit'in eserlerinde yer alan "Başkomser Nevzat" karekterinin Aptülika'nın çizgileriyle sunulduğu çizgi roman kitabı Everest Yayınlarından çıktı.
2009 yılından bu yana her hafta; “Blues Perisan”, adlı kendi radyo programında, dünyanın en önemli blues performanslarını sunmaktadır.