handan yalvaç
ile
biyografiye giriş atölyesi
(8 hafta)
31 Ocak Çarşamba 2018 15.30-17.30 ya da 19.00-21.00 seçenekleriyle
Geçmişin tozlarını alıp, bilinmedik dünyaların kapılarını aralamak için...
Yaşam Öyküsü; Biyografi Edebiyat mıdır?
Yaşam öyküsü, kişisel anılara ya da araştırma sonucu edinilen yazılı ve sözlü malzemenin düzenlenmesine ve yorumlanmasına dayandığı için; tarihe yardımcı bir dal olarak görülebilir.
Yazarın bireyselliğini, yaratıcılığını ortaya koyduğu için de; edebiyatın bir kolu olarak kabul edilir.
Kimlerin Biyografisi Yazılır?
Biyografisi yazılacak kişiler, kuşkusuz, sıradan kişiler değildir.
Yaşadıkları döneme tanıktırlar. Engin dünyaları ile farkındalıkları oldukça yüksektir.
Ailesinin, geçmişinin hikâyesini öğrenmek, bir sonraki nesillere bırakmak isteyen herkesin biyografisi çalışılabilir.
Biyografi Dersleri
Biyografi yazma, ön çalışmayı gerektirir. Önce yaşamı yazılacak kişiyle ilgili kaynaklar, belgeler saptanır.
Bir tarihçi sezgisiyle araştırmalar yapılır. Biyografisi yazılacak kişinin yaşadığı döneme; yakın tarihe ilişkin araştırmalar metnin oluşmasında büyük rol oynar. Kişinin hangi mozaikten geldiği; dedelerinin hatta büyük babalarının hikâyeleri kayıtlandığında tarihçilerin, sosyologların dönem bilgilerine ışık tutar.
Tarih içinde tanıklıklar önemli bir yer alır. Bu tanıklıklar biyografinin temel taşlarını oluşturur.
Biyografisi yazılacak kişinin kendisinden ya da mektuplarından, günlüklerinden, anılarından ve o kişiyi tanıyanlardan yararlanılır.
Özenli ve dikkatli; saygın ve içten görüşmeler yapılır. Ses kayıtları alınır.
“Sözlü Tarih” tekniğini kullanarak şahsın hayatının tecrübeleri, dönüm noktaları, başarıları sergilenir,
Kişinin, karakter yapısını belirleyen özellikleri vurgulanır.
Duygu dünyası ortaya çıkarılır.
Analiz yeteneği ve tecrübenin getirdiği zengin soru yelpazesiyle metni oluşturacak şekilde konu içselleştirilir.
Böylece metne tam hâkim olunur.
Biyografisi yazılan kişiden ve yakınlarından edinilecek görsel malzemeyle araştırma zenginleştirilir. Özenle arşivlenir.
Bu malzeme kitabın sayfalarında yerini alır. Kurgu aşamasından sonra metin baskıya hazır hale getirilir.
Dersler; biyografi kitaplarının okunmasını, değerlendirilmesini, röportajları ve metin oluşturulmasını içerecektir.
Atölye Eğitmeni: Handan Yalvaç
ODTÜ Ekonomi Bölümü eğitimi alan Handan Yalvaç; Asuman Çevirgen’in, Asuman’ın Hikâyesini yazmış Dr. Arın Saydam, Sürdürülebilirlik, Doktora Tezi olmak üzere birçok kitabın yeniden yazımını gerçekleştirmiştir. Unilever Sana 60. Yıl Kitabının sözlü tarih görüşmelerini hazırlamış, Chronicle Dergisi için biyografi yazıları yazmış, Yayın Kurulu üyeliği yapmıştır. Pamir Bezmen, Ertuğrul Erol Ergir, Melih Gürsoy, Hannelore Möller, Cemil Bikmen, Güneş Karabuda, Barbro Karabuda, Esin Bayru Çelebi, Zeynep Tanbay, İhsan Özbek, Devrim Erbil gibi farklı alanlardan kişiler için yakın tarih biyografi çalışmaları gerçekleştirmiştir.
Çeşitli atölyelerde; “Biyografiye Giriş” dersleri vermiştir.
Necmi Tanyolaç, Cedetaş Şirketler Grubu için, kitaplaşma çalışmaları yapmıştır.
İş Bankası Kültür Yayınları: Mağara; Jose Saramago, Günyüzü; Graham Swift, Kadmos ile Harmonia’nın Düğünü; Roberto Calasso, Plevne’de Bir Avustralyalı; Charles S. Ryan, Yabandomuzunun İzinde; Lawrence Norfolk, Turkuvaz Yayıncılık; Elizabeth Taylor biyografisi için redaktörlük hizmeti vermiştir. İranlı yazar Sohrap Sipehri’nin “Başlangıç’ın Sesi” (Yapı Kredi Yayınları, 1996) için Cavit Mukaddes ile beraber türkçeleştirme ve editörlük yapmıştır.
Strasbourg ve İstanbul Belediyeleri adına “Fransız Filmleri Haftası”nın Koordinatörlüğünü üstlenmiştir.
İranlı yazar Celal Hosrovşahi’nin “Furuğ’un Öyküsü” (Can Yayınları, 1991) adlı öykü kitabı için Onat Kutlar ile beraber Türkçeleştirme çalışmaları yürütmüştür ve “Ege” adlı televizyon dizisi için yazar Zeynep Avcı ile birlikte senaryo çalışmasında yer almıştır. Şu anda sunumda olan projeleri arasında İstanbullu (belgesel), Osmanlıdan Günümüze 3 Devir 3 Mutfak (belgesel) çalışmaları devam etmektedir. Yalvaç en son; Gaziantepli sanayici, girişimci, CHP Milletvekili Cemil Alevli'nin biyografisini tamamlamıştır.
Prof. Siegfried Fuhrlinger ve Tuba Özkan’la Büyükada’dan söyleşi, Açık Radyo’da yer almış, İstanbul Adalar Müzesi Projesi’nde, Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanlığı yapmıştır.
Ayrıca Amber'2008 ve 2007 Dijital Sanat Festivalinde çalışmış; Yönder Yapım 1993-1995; Koordinatörlüğü ve Basın Danışmanlığı yapmıştır.
Barometre Gazetesi için TV Yapım Koordinatörlüğünü üstlenmiş, Tarih Vakfında çalışmış, Onat Kutlar’ın (Sinematek ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı kurucusu, yazar) asistanlığını yapmıştır.
Yaşar Kemal’in “Menekşe Koyu” adlı hikâyesinin İsveçce senaryosunun Türkçe adaptasyonu; Filmin koordinasyonu; Basın Danışmanlığı ve Türkuaz Belgeseli; Koordinatör, Basın Danışmanlığı görevlerini üstlenmiş Firmanın tüm projelerinin koordinatörlüğü, basın danışmanlığını yapmıştır.
Halen Semiha Berksoy Vakfı Basın Danışmanlığına devam etmektedir.
Toplam Katılım Ücreti: 600 TL. (Sıcak içecek ve ikramlar dahil)dir. İki taksite bölünebilir)
İletişim: 0532 4244904 - 0532 3976587
